Wilde verhalen

Vissie waterverf 2

Arme impopulaire vis!

 

Wij natuurliefhebbers zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Werd je vroeger afgedaan als een stoffige bomen knuffelaar tegenwoordig wordt veel belang gehecht aan onze kennis en ideeën. Het internet staat bol van onderzoeken en peilingen over de natuur en onze relatie daarmee. Zo kwam ik laatst de uitslag van een enquête tegen waarin natuurliefhebbers konden aangeven welke diersoorten het meest geliefd waren. En wie bungelde daar helemaal onderaan? De Vis!

Dit oer wezen, die van alle diersoorten oudst, talrijkst en meest divers is, spreekt blijkbaar niet voldoende tot onze verbeelding. Behalve bij ‘sport’vissers dan… Internetpagina’s vol met visserslatijn en foto’s waar menig safari jager jaloers op zou worden.

Maar waarom die impopulariteit onder ons natuurliefhebbers? Wij zwichten toch niet voor zoiets als een ‘aaibaarheidsfactor’? Is het dan de onzichtbaarheid van onze vinnige vrienden die hier voor zorgt? Wie het weet mag het zeggen!

Mag ik hier ondertussen een lans breken voor die wonderschone water wezens van het water?

Kijk als je er op uit gaat dit voorjaar eens goed naar de waterkant. In schone sloten en riviertjes is vanaf maart het paai gedrag van de snoek, kort daarna ook dat van andere vissen als de baars, te bewonderen. Een geweldig schouwspel dat het ondiepe water verandert in een spetterend bubbelbad. Het is dan ook zeer van belang dat de waterkant niet te steil wordt afgegraven en niet ontdaan van waterplanten, zoals op veel plekken de trend is. Sommige gemeentes presteren het zelfs om deze werkzaamheden in het voorjaar te plannen! Funest voor de onderwaterkraamkamers. Deze kunnen alleen gevormd worden in een langzaam aflopende, luwe waterkant met een flinke begroeiing waar de eitjes rustig en beschut kunnen uitkomen. Veel vissoorten verblijven hun eerste levensjaar in deze ondiepe wateren. Essentieel voor een gezonde vispopulatie dus. Mag ik daarom een beroep op jullie, mijn mede-natuurliefhebbers, doen om je te laten horen voor de vis? Wie weet kunnen we deze dieren iets hoger laten uitkomen op de populariteitsladder en krijgen zij dan de bescherming die zet verdienen. Alvast bedankt!